Masz pytanie? Zadzwoń: 22 721 00 54 od 8.30 do 16.30 lub napisz: e-mail: info@royal-stone.pl

Kategoria

Kształt

Polecamy w technice

Produkty w promocji

Flaga

Kolor

Cena brutto

od do

Średnica otworu

Otwór

Jednostka sprzedaży

Rozmiar kamienia

Kaboszony to grupa kamieni i koralików niewierconych, zazwyczaj płaskich z jednej strony a wypukłych z drugiej. W tej kategorii można znaleźć kaboszony z kamieni naturalnych, między innymi piękne cukierkowe agaty, malowane naturą jaspisy czy unikatowe turkusy. W podkategoriach oprócz kaboszonów z minerałów dostępne są kaboszony szklane – piękne kryształowe wrzeciona czy śmieszne kaboszony z podklejonymi grafikami. Jeśli potrzebne są ultra lekkie kaboszony to koniecznie należy zajrzeć do podkategorii kaboszony lunasoft.
W grupie produktowej znaleźć można także ręcznie robione kaboszony z ceramiki, wykonane w pracowni artystycznej Artlantyda oraz całą masę kaboszonów akrylowych i syntetycznych.
Ciekawostką jest, że w świecie rękodzielniczek przyjęła się nazwa kaboszon do wszystkich koralików, które są w miarę płaskie i nie mają wiercenia. W rzeczywistości szlif nazywany kaboszonowym to szlif gładki, z języka francuskiego cabochon znaczy tyle co główka od szpilki. Szlif kaboszonowy jest najdłużej znaną techniką obróbki kamieni. Szlif kaboszonowy charakteryzują zaokrąglone ścianki i krawędzie, a przede wszystkim brak fasetek.
Rodzaje kaboszonów: pojedynczy – jednostronnie wypukły; podwójny- wypukły z obu stron; soczewkowaty – wypukły obustronnie – obie wypukłości są jednakowe. Oprócz tego występują kaboszony wysokie i wypukło wklęsłe.
Kaboszony charakteryzują się zwykle dużą regularnością, więc bardzo dobrze sprawdzą się w takich technikach jak beading czy haft koralikowy. Idealne też będą do sutaszu, a te z minerałów do metaloplastyki.
Kaboszony to również grupa półfabrykatów, której nazwa najczęściej ulega zniekształceniu. Często w wyszukiwarce podajecie nazwę kabaszon lub koboszon.

royal-stone.pl - wszelkie prawa zastrzeżone.

Powered by i-systems.pl

zamknij

Żeby zjeść, trzeba je mieć! Lubimy ciasteczka, więc i nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Jeśli Ty ich nie lubisz, to zawsze możesz zmienić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.