Zakupy online i stacjonarnie ~ Darmowa dostawa od 190 zł ~ 14 dni na zwrot ~ Wysyłka za granicę ~ Program premiowy ~ Co tydzień Królewski Czwartek -50% ~ Zapytaj o rabat VIP

Kształt

Polecamy w technice

Produkty w promocji

Flaga

Kolor

Cena brutto

od do

Średnica otworu

Materiał

Otwór

Jednostka sprzedaży

Rozmiar kamienia

Kwarc – odmiany i właściwości


Kwarc to najbardziej pospolity minerał występujących w skorupie ziemskiej, jest głównym składnikiem granitów i piaskowców oraz skał metamorficznych. To dwutlenek krzemu SiO₂, czyli krzemionka. Nazwa pochodzi od „kwarr” czyli zgrzyt lub „kwardy” czyli twardy. Kwarc krystalizuje w układzie trygonalnym, jest minerałem dość twardym – 7 w skali Mohsa, jego gęstość to 2,65. Ma połysk szklisty, przełam muszlowy, rysa biała. Kryształy kwarcu występują w skupieniach w postaci swoistych szczotek krystalicznych i geod. Długość kryształów kwarcu wynosi zazwyczaj około kilka centymetrów, ale zdarzają się większe okazy nawet do kilku metrów.
Najbardziej znanym kwarcem jest kryształ górski, czysty, przezroczysty i zimny jak lód. Od wieków kryształ górski stosowano do chłodzenia dłoni w upalne dni. Kwarce mogą mieć wrostki i inkluzje mineralne, które uatrakcyjniają kamienie. Najbardziej popularne kamienie z inkluzjami to: kwarc ze złotym rutylem, kwarc turmalinowy, kwarc fantomowy.
Odmiany kwarcu: kryształ górski, ametyst, cytryn, awenturyn, kwarc dymny, kwarc różowy, kwarc szafirowy, kwarc mleczny, kwarc fantomowy, kwarc tytanowy.
Więcej informacji o całej grupie kwarcu jego historii, zastosowaniu w przemyśle i inne ciekawostki znajdziesz na blogu we wpisie Kwarc odmiany, właściwości i zastosowanie
Inne wpisy na blogu o kwarcach:
Kwarc dymny
Kwarc różowy

royal-stone.pl - wszelkie prawa zastrzeżone.

Powered by i-systems.pl

zamknij

Żeby zjeść, trzeba je mieć! Lubimy ciasteczka, więc i nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Jeśli Ty ich nie lubisz, to zawsze możesz zmienić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.