Zakupy online i stacjonarnie ~ Darmowa dostawa od 190 zł ~ 14 dni na zwrot ~ Wysyłka za granicę ~ Program premiowy ~ Co tydzień Królewski Czwartek -50% ~ Zapytaj o rabat VIP

Kształt

Polecamy w technice

Flaga

Kolor

Cena brutto

od do

Średnica otworu

Materiał

Otwór

Jednostka sprzedaży

Rozmiar kamienia

Perły słodkowodne hodowlane


Perły słodkowodne hodowlane powstają na specjalnych farmach perłowych. Perły są pochodzenia organicznego (są wytworem mięczaków) i składają się głównie z węglanu wapnia (aragonitu). Hodowla pereł słodkowodnych rozpowszechniła się na przełomie XIX i XX wieku, najpierw w Japonii a następnie w Chinach. Należy przy tym zaznaczyć, że perły hodowlane to perły naturalne, mimo, że zaingerowała w nie ręka ludzka. Pereł, które powstają samoistnie w morzach już się od wielu lat nie eksploatuje.

Z perłami wiąże się wiele symboli i wierzeń. W niektórych częściach świata perły uznawane są za talizman, w innych jako afrodyzjak. W naszej kulturze uważa się, że perły mogą przynosić pecha poprzez sposób w jaki powstają. Mówi się, że perła rodzi się w bólu, dlatego, żeby nie zapeszyć nie wszystkie panny młode preferują biżuterię z dodatkiem naturalnych pereł.
Perły są pochodzenia organicznego, powstają w różnych kształtach i kolorach, mimo to najbardziej pożądane są idealnie okrągłe i białe.

Rodzaje pereł:

– perły słodkowodne – perły słonowodne – perły Mórz Południowych (słonowodne) – perły Akoya (słonowodne) – perły Thaiti (słonowodne) – perły Keishi (słonowodne)

Kolory pereł hodowlanych: – biała – biało-różowa – kremowa (ecru) – brzoskwiniowa – łososiowa – niebieska – brązowa – stalowa – czarna – złota – tęczowa

Perła przybiera kształty: kuliste, półkuliste, jajowate, kropelkowate, beczułkowate, nieregularne barokowe, guzikowate, ziarnowate, płatkowate.

Na powierzchni pereł mogą występować naturalne rysy i spękania, wypukłości i wgłębienia, poszczególne perły na sznurze mogą się tez różnić połyskiem i zabarwieniem. Perła pozostaje oryginalnością samą w sobie, nie ma dwóch podobnych pereł.
Perły wymagają szczególnej pielęgnacji, są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury oraz wilgotności, perła naturalna zmienia się wraz z upływem czasu. Należy pamiętać aby unikać kontaktu perły z wszelkimi detergentami oraz perfumami i lakierami do włosów, które mogą zniszczyć perłę, zmatowić ją i przyspieszyć jej proces starzenia. Zaleca się, aby perły nakładać dopiero po skończonym makijażu, a po powrocie przecierać je miękką ściereczką (również kwasy zawarte w skórze przyspieszają procesy starzenia się pereł).
Perły powinny być przewleczone (przesupełkowane), co najmniej z dwóch powodów, po pierwsze perłowe kule nie ocierają się o siebie, bo supełek tworzy idealny dystans pomiędzy nimi, po drugie aby uchronić je przed przypadkowym rozsypaniem przy zerwaniu naszyjnika. Dlatego zawsze zachęcamy do supełkowania pereł na mocnych, jedwabnych niciach Griffin.
W sklepach stacjonarnych Royal_Stone możesz zamówić supełkowanie pereł, jeśli wolisz zrobić to sama (do czego zachęcamy, bo supełkowanie kamieni to prosta i bardzo pożyteczna umiejętność) zajrzyj na bloga, gdzie znajdziesz wpisy o supełkowaniu:

- Część pierwsza Wstęp do supełkowania pereł i kamieni, czyli jakie nici wybierać do pereł, a jakie do kamieni, igły pomocne przy supełkowaniu, a także jak wykańczać przesupełkowane naszyjniki, zapięcia i końcówki.

- Część druga Sposoby supełkowania pereł

Perły naturalne i hodowlane


Prawie 100% pereł oferowanych na rynku to perły hodowlane, które również powstają w sposób naturalny, ale z udziałem człowieka (implementacja jądra do muszli). Perły całkowicie naturalne, czyli te zbudowane na bazie ziarnka piasku lub innego intruza występują w przyrodzie niezwykle rzadko, a połowy w poszukiwaniu muszli z perłą są po prostu nieopłacalne.
Więcej na temat pereł naturalnych hodowlanych, ich historii, właściwościach i wykorzystaniu pereł nie tylko w biżuterii przeczytasz w artykule na blogu Jak powstają perły hodowlane? Wpis okraszony jest zdjęciami z hodowlanych farm perłowych w Chinach.

royal-stone.pl - wszelkie prawa zastrzeżone.

Powered by i-systems.pl

zamknij

Żeby zjeść, trzeba je mieć! Lubimy ciasteczka, więc i nasza strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Jeśli Ty ich nie lubisz, to zawsze możesz zmienić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.